“Moet ik prijzen tonen op mijn website? Of laat ik mensen vragen naar een offerte?”
Wanneer je net bent gestart met jouw bedrijf of wanneer je een website aan het bouwen bent dan zal de vraag ‘Moet ik prijzen tonen op mijn website of laat ik mensen vragen naar een offerte?’ vast naar boven komen. Deze vraag kwam bij mij ook opborrelen. Bij mij kwam het erop neer dat ik prijzen op mijn website wilde tonen. In deze blog laat ik zien welk voor- en tegenargumenten ik naast elkaar heb gelegd.
De ik-laat-bezoekers-een-offerte-aanvragen kant
De eerste reden die ik me kan bedenken om klanten een offerte te laten aanvragen is zodat ik eerst met ze in contact kan komen voordat ze de prijzen zien die ik vraag voor mijn diensten of producten. Op die manier kan ik vast een relatie opbouwen en kan ik ze een persoonlijk voorstel doen. Ik kan ze zelfs de unique selling points vertellen, maar die zou ik hoogstwaarschijnlijk ook op de productpagina schrijven, toch?!
Het tweede punt voor mij is dat ik op maat gemaakte diensten lever. Deze variëren in prijs en daardoor kan het lastig zijn een prijs online te zetten. Maar goed, dit zou ik kunnen oplossen door een vanaf-prijs te noemen.
Het derde tegenargument is dat startende ondernemers er tegenaan kunnen lopen dat ze niet weten wat hun diensten/producten waard zijn.
Het vierde punt op de lijst is de competitie. Als ik mijn prijzen online zet, dan weten mijn concurrenten wat ik vraag voor mijn diensten. Maar aan de andere kant, als ze dit écht willen weten dan komen ze er ook heel makkelijk achter als ik de prijzen niet online heb staan. Een offerte is namelijk zo aangevraagd.
Doorlopende marketingdoeleinden vormen mijn vijfde tegenargument. Ik wil natuurlijk heel graag een e-mailadres hebben van een potentiële klant zodat ik ze in de toekomst kan bereiken met bijvoorbeeld een nieuwsbrief. Als ze een offerte aanvragen, dan heb ik die gelijk in the pocket. Toon ik de prijzen online, dan kan het zijn dat ze geen contact opnemen maar dat ze de website wegklikken. Maar goed, dat betekent dat ze ook niet de juiste doelgroep van mij zijn.
Laten we nu de andere kant van de medaille eens bekijken
De ik-wil-prijzen-op-mijn-website-tonen kant
Het eerste argument waar ik op uit kom is vertrouwen. Als ik prijzen vermeld op mijn website dan toon ik duidelijkheid en helderheid, wat weer vertrouwen kan opwekken bij een bezoeker. Schrik ik ze af met mijn prijs? Dan vallen ze niet binnen mijn doelgroep.
Tijdbesparend en efficiënt werken vormen mijn tweede argument. Als bezoekers vinden dat ik niet binnen hun prijscategorie val, dan zullen ze ook geen complete wensenlijst of e-mail vol met vragen sturen. Dit bespaart mij veel kostbare tijd.
Het derde punt wat ik aan wil kaarten is geloofwaardigheid. Er zijn namelijk websitebezoekers die denken dat een dienst ontzettend duur is als er geen prijs wordt weergegeven. Een gevalletje van: als er geen prijs staat, dan haak ik af want dan is het vast veel te duur voor mij.
Het vierde argument op de lijst is prijsvergelijkers. Ik moet toegeven, hier val ik zelf ook onder ;-). Wanneer ik (en andere mensen) op zoek zijn naar een bepaald product of bepaalde dienst dan vergelijk ik verschillende websites en prijzen. Gebaseerd op de prijs (en een gedeelte gut-feeling) schaf ik vervolgens het product of de dienst aan.
Mijn laatste punt is sparen. Als bezoekers onder de indruk zijn van mijn werk en graag met mij willen samenwerken én ze weten de prijs dan kunnen ze daar van te voren rekening mee houden. Ze zouden bijvoorbeeld een tijdje geld achteruit kunnen leggen voor de investering. Pas daarna hoeven ze contact met me op te nemen voor een leuke samenwerking.
Dus, heb ik een antwoord op de vraag? Voor mezelf wel. En jij weet het antwoord voor jouzelf. Het is een persoonlijke voorkeur om prijzen wel of niet op de website te vermelden. Ik doe het wel. Wat jij?
Toon jij prijzen op jouw website? Of juist niet?
0 reacties